Oktober månads lunchmöte hölls på Brännlands Värdshus med våra 3 kandidater till årets Hantverkspris.

Vi var ca 30 personer som fick lyssna till kandidaterna som berättade om sina företag och hur man startat som företagare. Vi imponerades av deras entusiasm.

Föst ut var,

  • Marcus Persson, Umeå Industripartner AB

Marcus har framgångsrikt drivit bolaget sedan 2007och verksamheten består av reparationer och underhåll av maskiner och fordon inom bygg- och verkstadsindustrin. Industripartner gör även svets- och smidesarbeten, säljer metallvaror exempelvis balkar, profilrör, plattjärn och plåt. Företaget tillverkar även trädgårdsdesign exempelvis produkter i corten samt inredning och möbler i smide. 

Därefter fick vi lyssna på,

Med traditionella tekniker skapar keramiker Terese Ryndal bruksgods för hand. Eftersom keramiken är handgjord så är den också unik. Inga varor är helt identiska, varken i storlek, tjocklek eller i glasyr. Lera är ett naturmaterial och på samma sätt som du finner blåsor eller märken efter tillverkningens verktyg i handblåst glas kan motsvarande inslag finnas i keramik. Terese har arbetat med keramik under många år men vid sidan av annat arbete. För några år sedan tog hon emellertid steget att driva verksamheten på heltid och lever idag helt och hållet på sitt hantverk.

Förutom keramikverkstaden i Brännland ser vi även hennes alster i sommarbutiken vid Brännlands Wärdshus samt att hon driver en webshop. Sedan en tid tillbaka sker ett samarbete mellan Terese och hennes hantverk och Norrmejerier/Västerbottenost. Säsong bidrar aktivt till minskade ekologiska fotavtryck.

Keramikverkstad och gårdsbutik nyttjar enbart förnybar el. Det innebär att uppvärmning av lokaler, ugn, drejskivor, varmvatten, mm drivs av vattenkraft, vind och biokraft. De moderna ugnarna är mycket energieffektiva och av högsta kvalitet vilket borgar för låg energiförbrukning och långsiktigt nyttjande. Råmaterial beställs från svenska grossister som har koll på kvalitet, miljöfarligt innehåll, reservdelar, mm. Inköp planeras väl för att undvika onödiga transporter.

Säsong uppmuntrar till återbruk och hållbar konsumtion.

https://www.instagram.com/sasongsbutik/ https://www.facebook.com/sasongsbutik

Presentationerna avslutades med

Katarinas intresse för fruktträd väcktes för 15 år sedan och hon driver idag företagen Trädklippet AB och Umeå Musteri AB. Trädklippet erbjuder alla tänkbara trädgårdstjänster. Fruktträdsbeskärningen väckte intresset för äpplen och vad man kan göra med denna goda frukt. Det var så idén uppstod att öppna upp ett musteri. Must är ett hantverk och en helt naturlig dryck utan tillsatt socker.

Bara naturliga råvaror! Det ligger i tiden att ta tillvara det som naturen producerar

Mustning är en gammal tradition och även om ny teknik har förfinat och utvecklat processen är grundidén densamma. Att göra must handlar om tre moment – pressning av äpplen, filtrering av råmust samt pastörisering och tappning på flaska eller bag.

Katarina brinner för att jobba med äpplen och hon beskriver att när hon startade UmeMust var det som att sluta cirkeln. Att driva ett äppelmusteri kändes helt rätt som certifierad fruktträdsbeskärare och att få möta alla trevliga äppelkunder och deras vackra träd en bonus.

Med rätt beskärning och träden i balans så ger de ännu mera skörd! Och en bra skörd betyder att det blir god must!

Umemust köper in äpplen och annan frukt som mustas till delikata produkter för försäljning, Katarina tar även emot äpplen som kunden lämnar in för mustning. 

https://www.instagram.com/ume.must/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100047440823923 

Efter presentationerna åt vi lunch på Värdshuset!

Tack alla som kom och välkomna till nästa lunchmöte!