Frida Nilsson och Aron Kristoffersson, Aleva Omsorg, Umeå.

Jag vill tipsa om en intressant artikel från Svenskt Näringsliv

Kopierat från VK.se och Svenskt Näringsliv.

NYHET Publicerad 12 september 2017

VÄLFÄRD Trots ansvaret att betala ut 1,5 miljoner i löneutbetalningar varje månad så kommer grundarna till Aleva Omsorg bara att få göra en vinst på 12 100 i månaden. Detta blir verkligheten för Frida Nilsson och Aron Kristoffersson om förslaget på vinsttak för välfärdsföretag blir verklighet. ”Tänk om någon blir sjuk eller något gör sönder, då har vi ingen marginal”.

Hon beskriver verksamhetens idé med att de vill ge kvalificerad omsorg till äldre.

– Kontinuiteten är viktigast. En brukare ska ha rätt till att samma person, eller i vart fall bara ett fåtal, gör jobbet.

Aleva Omsorg har nästan dubbelt så många anställda som för ett år sedan.

– Vi behåller personalen genom att ge dem utrymme och ansvar. De får utveckla sitt jobb och kan därmed påverka sin kunds vardag, konstaterar Frida Nilsson.

Aron Kristoffersson och Frida Nilsson driver Umeåbaserade Aleva Omsorg och har tagit del av Välfärdsutredningen. När de lät revisorer granska företagets ekonomi för att exakt se hur ett vinsttak i välfärden skulle påverka deras företag fick de ett bekymmersamt svar.

– Vi skulle tillåtas ha 0,73 procent i vinst. Det gör 12 100 kronor per månad, säger Aron Kristoffersson och fortsätter med att beskriva företaget:

– Företaget har 18 bilar, tre lokaler och 1,5 miljoner i löneutbetalningar varje månad. Det skulle tvinga oss att ligga på en farlig marginal, berättar han vid ett seminarium om vinster i välfärden.

Anledningen till att Aleva Omsorg skulle drabbas så hårt är att de inte köpt på sig fastigheter eller tagit lån utan jobbat utan lön för att finansiera företagsstarten 2013.

Hon beskriver verksamhetens idé med att de vill ge kvalificerad omsorg till äldre.

– Kontinuiteten är viktigast. En brukare ska ha rätt till att samma person, eller i vart fall bara ett fåtal, gör jobbet.

Vill du läsa mer om detta, kopiera och gå in på följande adress.

https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/vasterbotten/farligt-med-vinsttak_683833.html