Publicerad 11 maj 2016 VK Affärsliv 24

Affärsliv24. Intresset för media och video är hetare än någonsin, men för företag som vill producera film kan kostnaden vara ett hinder. Nu har Umeåföretaget Avtre byggt en 100 kvadratmeter stor greenscreen-studio mitt i Umeå som man hyr ut – för 99 kronor i timmen.

– Vi har byggt studion för vi tyckte att det inte fanns något prisvärt alternativ. Flera av alternativen är dyra och mycket av magin görs egentligen i datorerna och inte i själva studion, säger Henrik Vinroth, vd på Avtre.

Han fortsätter: – Här får man en studio som är lättillgänglig och där allt finns på plats. Man slipper lägga en massa tid på att rigga ljus och annat. Det kan till exempel vara en vd som ska kommentera kvartalsrapporten – i studion kan man skicka upp honom på en bergstopp eller vad som helst. Studion ligger på Skolgatan, på innergården bakom det som var Sandbergs El.

– Det finns 20–30 små produktionsbolag i Umeå. Hos oss har de möjlighet att erbjuda sina kunder att köpa video till ett pris som blir rimligt, säger Henrik Vinroth. Avtre producerar också film, samtidigt som man jobbar med en egen videoplattform för klickbar media.

– Men vi vet att Umeå blomstrar av talanger av olika slag och ser inget motsatsförhållande eller någon konkurrensrisk. Tillsammans skapar vi bara fler och bättre möjligheter till samverkan. I och med detta tror jag även att vi kan vara en pusselbit för att vidareutveckla den digitala mediaproduktionen, säger Henrik Vinroth och tillägger: – Och det absolut viktigaste är att tittaren får bättre media, i alla dess former. Och kanske kan vi vara en pusselbit för att ta Umeå ytterligare ett steg framåt inom den digitala industrin. Han hoppas nu att företagen i stan ska börja använda sig mer av video.

– Det är det nya sättet. Kidsen använder redan snapchat, men den äldre generationen – alltså de som är över 25 – skriver fortfarande, säger Henrik Vinroth och skrattar.