Publicerat i Affärsliv 24 VK.se 18.4 2017
Eva Hellström har en färggrann arbetsplats på Sveagatan i Umeå. Stolar i olika färger, instrument med orange grepp, en tapet som signalerar sommar och en var god skölj-mugg i grönt. Dessa muggar brukar annars vara vita.
Hon är inte bara tandläkare, hon är även företagare. Tandläkare Eva Hellström AB och hon är arbetsklädd i blått.
Färgkombinationerna kanske är en tillfällighet, men de kan ha större inverkan än vad man först tror. Det är inte alla som med ett leende på läpparna går till tandläkaren. Grönt är en färg med lugnande effekter och sägs även ha en läkande effekt. Blått förknippas med lugn och ro.
Eva Hellström kommer från Molpe i Österbotten. Efter att ha läst kemi ett år i Åbo ändrade hon inriktning och började på tandläkarhögskolan i Umeå 1977.1982 var hon klar och har varit egen företagare sedan 1991 då hon tog över Hans Holmkvists etablering som tandläkare.
Dessförinnan jobbade hon som anställd i Övertorneå, Lövånger och Holmsund. Hon har en anställd, tandsköterskan Susanne Lundqvist, och delar lokal med tandläkaren Pontus Jansson.
– Vi är många privattandläkare i Umeå, men jag upplever inte att det är någon konkurrens, säger Eva Hellström. Patienterna räcker till alla.
Genom årens lopp har hon behandlat oräkneliga patienter och hon om någon vet att ingen tanduppsättning är den andra lik.
– Inte ens hos tvillingar, tillägger hon.
Eva Hellström AB ligger på andra våningen i ett hus som byggdes på 1950-talet och som till en början var hemvist för en bilgummicentral. Sedan 1960-talet har det funnits tandläkare i huset. Nuvarande ägare är Diös. Tidigare har huset bland annat ägts av Krister Olsson.
– Vi har länge försökt få en hiss installerad för att öka tillgängligheten. Hoppas att det blir lättare med nuvarande ägare.
I bottenvåningen har tidigare företaget Merskal hållit till, men de har flyttat. Eva Hellström har varit länge i yrket och hon har ett framtidsyrke.
Arbetsförmedlingen bedömer att efterfrågan på tandläkare kommer att vara mycket stor under det närmaste året. Befolkningsökningen och satsningarna på mer förebyggande tandvård under de senaste åren har gjort att behovet av tandläkare ökat. Efterfrågan är särskilt stor på specialisttandläkare. Tillgången på tandläkare förväntas inte möta efterfrågan under det närmaste året. Detta beror bland annat på att det under de senaste åren inte utbildats tillräckligt många.
– Om jag skulle vara ung i dag skulle jag nog ha valt samma inriktning. Det finns visserligen risk för arbetsskador i axlar och rygg eftersom jobbet är ganska statiskt och det kan vara ganska tungt ansvarsmässigt, man vill ju att det ska bli rätt, men fördelarna har övervägt.
Hon är försiktig med socker och rekommenderar även andra att vara det för bästa tandhälsa.